top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPraktijk FIT!

Regie op je eetgedrag

Van Dip-pen naar Dim-men (ook in Corona tijd)


Zo voorkom je een dip tijdens het afvallen en pak je, ook als het moeilijk is, regie op je eetgedrag


Thuiswerken

Ik probeer een beetje ritme in de dagen te brengen. We gedijen allemaal goed op structuur toch? Nou vanochtend hadden we afgesproken om 9.30 te starten met werken, schoolwerk, Faqta, half uur lezen en in mijn studie Emotie Eten. Zoon zat chagrijnig achter z’n Ipad omdat ie niet mag chillen en dochter heeft teveel energie en wil eerst turnen. Dus, voordat iedereen uiteindelijk zat te werken, had ik al heel wat ‘gedoe’ achter de rug. Laat staan dat ik zelf was toegekomen aan mijn werk. Herkenbaar? Als je niet uitkijkt leidt een situatie als deze, waarin dingen anders lopen dan je verwacht, je linea recta naar de kast met eten.

Even wat lekkers pakken, dat mag nu wel in deze tijd.


Zorgen maken

Nog meer voorbeelden: Familieleden waarover je zorgen maakt. Je gaat maar niet op bezoek want stel dat je ze besmet. De hele situatie maakt je bang. Ik maak me ook zorgen over m’n werk, hoe hard zal de klap zijn? En zo kan ik wel even doorgaan. Natuurlijk wil ik hier niet aan denken. Je eerste reflex is dan ook: wegduwen die angsten of dempen. En wat is voor handen? Veel eten, online shoppen of kansloos Netflixen.Het gevolg: een DIP

Als we nu eens inzoomen op het overeten. Veel mensen die graag willen afvallen, die bezig zijn met het veranderen van hun eetgedrag, zullen juist nu, met alles wat er speelt, moeite hebben om niet te veel te eten.

Dus: als je daar niet alert op bent beland je zo in een dipje: je eet te veel, blijft snaaien. Het is de schuld van Corona, van je kinderen die niet luisteren, van het thuiswerken, van je stress omdat je geen inkomen hebt etc.

Nu iets lekkers eten is wel het minste waar je je druk om maakt. Er spelen veel ergere dingen dan jouw gewicht.….


Wat is precies een DIP?

Wat gebeurt er nu precies als je in een DIP beland? Het betekent dat je blijft hangen in het Denken In Problemen, je komt in een negatieve cirkel met negatieve gedachten, oordelen, smoesjes en saboterend gedrag.

Helpt dat denk je? Om in een situatie als deze jezelf, je keuzes, behoeften en doelen ondergeschikt te maken aan je angsten en irritaties en te vluchten in overeten?

Nee! Natuurlijk niet!!

Als je daar aan toegeeft kom je aan, je voelt je nog lamlendiger, je angsten en zorgen verdwijnen niet. Sterker nog: je krijgt er een probleem bij: je baalt van jezelf en je gewicht.


Start met DIM-men

Juist in lastige tijden, is het extra belangrijk goed voor jezelf te zijn, om dicht bij je eigen doelen en waarden te blijven, om te denken in mogelijkheden En dat kan!

Je kunt stoppen met DIP-pen en starten met DIM-men (Denken In Mogelijkheden).

De situatie en jezelf in de situatie (h)erkennen en accepteren, je gevoelens (ook als ze onprettig zijn) ervaren om je mogelijkheden weer te zien.

Dát is DIM-men. En daarmee creëer je ruimte om effectief gedrag te kiezen, zelf REGIE TE PAKKEN, in actie te komen. En geloof me: dat geeft een veel beter gevoel!


Verborgen kansen

Het helpt altijd om jezelf deze vraag te stellen: wat kan ik hiervan leren? Wat kan ik nu doen om regie te pakken?

Zo heb ik met mezelf afgesproken om deze thuiswerktijd te gebruiken om hardlopen weer op te pakken en weer wat uitgebreidere maaltijden te koken. Maar ook om spelletjes te doen, kledingkast opruimen, de camper schoonmaken/opnieuw in te pakken en studeren.


Pak je kansen. We komen hier sterker uit!

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Loempiataart

Comments


bottom of page